Press Release
12 Jun 2024 

Πρόγευμα Εργασίας "Παρουσίαση Κινήτρων σε Επιχειρήσεις για μια Αειφόρο Ανάπτυξη"

Press Contact

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 27 Μαΐου 2024, στο Lemon Park στη Λευκωσία, Πρόγευμα Εργασίας με θέμα την «Παρουσίαση Κινήτρων σε Επιχειρήσεις για μια Αειφόρο Ανάπτυξη». Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΠΑΣΕΕΞΕ), μέλος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), σε συνεργασία με την Ernst & Young (EY) Κύπρου και την Τράπεζα Κύπρου. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Έντιμος Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος, καθώς και άλλοι εκλεκτοί προσκεκλημένοι.

Η έναρξη της εκδήλωσης σηματοδοτήθηκε με τον χαιρετισμό του Προέδρου του ΠΑΣΕΕΞΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στους στόχους της Κυπριακής Δημοκρατίας προς ανάσχεση της Κλιματικής Αλλαγής και τόνισε την ανάγκη εντατικοποίησης των δράσεων της Κύπρου για την επίτευξή τους. Επιπλέον, ανέπτυξε τις θέσεις του Συνδέσμου, υπογραμμίζοντας ότι η εξοικονόμηση και η ορθολογική χρήση της ενέργειας είναι απαραίτητες για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής αλλά και για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας.

Ακολούθως, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος τοποθετήθηκε για τα ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Τμήματός του και αφορούν τους στόχους της Κύπρου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Προσπάθειας για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Σχέδιο Χορηγιών για την Ενθάρρυνση της Μείωσης Εκπομπής Αέριων του Θερμοκηπίου στις Επιχειρήσεις, ανακοινώνοντας παράλληλα παράταση στην υποβολή αιτήσεων προς διευκόλυνση των επιχειρήσεων. Τέλος, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας χαιρέτισε την εκδήλωση, αναφερόμενος εκτενώς στις ενέργειες του Υπουργείου για την επίτευξη των φιλόδοξων ενεργειακών στόχων της Κύπρου, με έμφαση στη μείωση του ενεργειακού κόστους για όλους τους καταναλωτές.

OEB, EY Cyprus, Bank of Cyprus Breakfast
bank of cyprus breakfast

Στη συνέχεια και κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκαν, από καταξιωμένους ομιλητές, ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις για επίκαιρα ζητήματα, όπως: 

  • CSRD: Ποιες οι προκλήσεις και ο ρόλος μιας εφικτής στρατηγικής για μεγάλες εταιρείες
  • Ο Ρόλος των Τραπεζών στην Πράσινη Μετάβαση
  • Πράσινες Χρηματοδοτήσεις μέσω ESCO
  • Σχέδιο Χορηγιών για την Ενεργειακή Αναβάθμιση και την Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας των Μεγάλων Επιχειρήσεων
  • Σχέδιο Χορηγιών για την Ενθάρρυνση της Μείωσης Εκπομπής Αέριων του Θερμοκηπίου στις Επιχειρήσεις

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με εποικοδομητική συζήτηση σε πάνελ, με τους παρευρισκόμενους να απευθύνουν στοχευμένες ερωτήσεις στους ομιλητές, ενώ ακολούθησε πρόγευμα.

Σχολιάζοντας την εκδήλωση ο Πρόεδρος του ΠΑΣΕΕΞΕ, κ. Γιώργος Γεωργίου, δήλωσε: «Η εξοικονόμηση και η ορθολογική χρήση της ενέργειας είναι το κλειδί για την επίτευξη των στόχων της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής. Παράλληλα, είναι κρίσιμο να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες ενημέρωσης του κοινού και των επιχειρήσεων σχετικά με τα οφέλη της εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και για τα Σχέδια Χορηγιών του Κράτους που στοχεύουν προς αυτή την κατεύθυνση.» 

Bank of Cyprus Breakfast
bank of cyprus breakfast
Bank of Cyprus Breakfast
bank of cyprus breakfast

Από την πλευρά του ο κ. Πάνος Χούτρης, Senior Manager, στις Υπηρεσίες Κλιματικής Αλλαγής και Βιωσιμότητας της ΕΥ Κύπρου, δήλωσε: «Η οδηγία CSRD έρχεται για να καταστήσει τις εκθέσεις βιωσιμότητας εξίσου σημαντικές όσο και οι χρηματοοικονομικές εκθέσεις. Η κατανόηση των νέων προτύπων και η έγκαιρη προετοιμασία είναι απαραίτητη για να αποφευχθούν οποιεσδήποτε μελλοντικές δυσκολίες με τα ενδιαφερόμενα μέρη των εταιρειών. Τα κυβερνητικά σχέδια χορηγιών έρχονται σε μια πολύ καλή στιγμή για να απαμβλύνουν το κόστος τόσο των συμβουλευτικών υπηρεσιών όσο και της εκπόνησης στρατηγικών επίτευξης στόχων βιωσιμότητας.»

Τέλος, ο κ. Νικόλας Χριστοδουλίδης, Senior ESG Analyst, της Τράπεζας Κύπρου, δήλωσε: «Η Πράσινη μετάβαση επιφέρει νέους κανόνες στους οποίους οι Εταιρείες, οι Κυβερνήσεις και οι Ιδιώτες θα πρέπει να προσαρμοστούν. Το κόστος της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου είναι κατά πολύ χαμηλότερο από το κόστος της μη μετάβασης ή το κόστος μιας ανισόρροπης μετάβασης. Οι Εταιρείες θα πρέπει να αναπτύξουν την στρατηγική απομείωσης των εκπομπών αέριου του θερμοκηπίου ώστε να διαχειριστούν τον κλιματικό κίνδυνο μετάβασης που ενδέχεται να είναι εκτεθειμένες. Το Τραπεζικό σύστημα θα υποστηρίξει την Πράσινη μετάβαση, μέσω της χρηματοδότησης, και η Τράπεζα Κύπρου είναι αποφασισμένη να ηγηθεί της μετάβασης αυτής.»

For more information:

EY Cyprus Marketing
EY Brand, Marketing & Communications
+357 2220 9999  
Email: eycyprusmarketing@cy.ey.com
Website: www.ey.com/cy
Twitter: @EY_Cyprus  |  Facebook: @EYCyprus  |  Instagram: eycyprus | YouTube: EY Cyprus

Notes to Editors

About EY

EY | Assurance | Tax | Strategy and Transactions | Consulting
EY is a global leader in assurance, tax, strategy, transaction and consulting services. The insights and quality services we deliver help build trust and confidence in the capital markets and in economies the world over. We develop outstanding leaders who team to deliver on our promises to all of our stakeholders. In so doing, we play a critical role in building a better working world for our people, for our clients and for our communities.

EY refers to the global organization, and may refer to one or more, of the member firms of Ernst & Young Global Limited, each of which is a separate legal entity. Ernst & Young Global Limited, a UK company limited by guarantee, does not provide services to clients. For more information about our organisation, please visit ey.com