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Dear Ms. Salo: 

We appreciate the opportunity to comment on the Proposed Accounting Standards Update, 
Liabilities — Supplier Finance Programs (Subtopic 405-50): Disclosure of Supplier Finance Program 
Obligations (the proposal or proposed amendments), issued by the Financial Accounting Standards 
Board (FASB or Board).  

We support the FASB’s efforts to enhance the transparency of supplier finance programs. Overall, we 
believe that the proposed amendments would provide financial statement users with information so 
that they can understand the effect of those programs on an entity’s working capital, liquidity and 
cash flows. However, we believe several aspects of the proposed amendments can be further clarified. 

Our responses to the questions in the proposal are included in the Appendix to this letter. 

 * * * * * 

We would be pleased to discuss our comments with the Board or its staff at its convenience. 

Very truly yours,  
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Appendix — Responses to Questions for Respondents included in the FASB’s proposal 

Question 1: Would the amendments in this proposed Update provide decision-useful information for 
investors and other financial statement users to consider the effect of supplier finance programs on 
an entity’s working capital, liquidity, and cash flows? Please explain why or why not.  

We support providing users with decision-useful information related to the effect of supplier finance 
programs. However, we defer to users to comment on whether the proposed disclosures would provide 
them with decision-useful information. 

Question 2: Are any additional disclosures or enhancements to the proposed amendments needed 
to understand the effect of supplier finance programs on an entity’s working capital, liquidity, and 
cash flows? If so, please explain what that information is and how it would be used. 

We observe that, in practice, buyers sometimes enter into side agreements with their suppliers to 
incentivize the supplier to participate in factoring programs established between the buyer and 
intermediaries. These side agreements often contain terms that are important for understanding the 
nature of the overall supplier finance arrangement. 

We observe that the proposed scope guidance in ASC 405-50-15-2(a) only refers to an agreement 
between an entity and a finance provider or intermediary as a characteristic of a supplier finance 
program. We believe the terms of any agreement(s) between the buyer and its suppliers should be 
considered when determining “the key terms of the program” for purposes of the disclosure in 
proposed paragraph ASC 405-50-50-3(a).  

Although proposed paragraph ASC 405-50-15-4 would clarify that “all available evidence shall be 
considered, including arrangements between the entity and its finance provider or intermediary and 
between the entity and its suppliers” when determining whether the buyer has entered into a supplier 
finance arrangement, we suggest that ASC 405-50-50-3(a) be clarified to say that the same principle 
should be applied when determining the “key terms” of the overall arrangement that should be disclosed. 

Question 3: Is the proposed scope guidance, including the indicator in paragraph 405-50-15-3, 
understandable and operable, and does it appropriately capture the overall population of supplier 
finance programs? If not, please explain why and what alternative would be more appropriate. 
Please also indicate whether any additional indicators should be included in the proposed scope 
guidance and the basis for including those indicators. 

Generally, we support the proposed scope and the Board’s decision not to provide a prescriptive 
definition of a supplier finance program based on certain contractual terms.  

However, based on our experience, buyers may not be privy to the details of the arrangements made 
between their suppliers and a third-party intermediary. While the buyer may confirm invoices as part 
of its arrangement with the finance provider or intermediary, it may not be able to readily determine 
whether the supplier finance program explicitly allows the entity’s supplier to request early payment. 
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In addition, a supplier’s request for early payment may not be a necessary part of an arrangement 
that provides the buyer with financing. Consider an arrangement where the buyer and the supplier 
have not negotiated extended payment terms, and the finance provider or intermediary pays the 
supplier pursuant to the terms of the supplier’s invoice. However, under the arrangement between the 
buyer and the finance provider or intermediary, the buyer is not required to pay the finance provider 
or intermediary until a later date. In this arrangement, the supplier does not have the option to 
request early payment from the finance provider or intermediary, but the buyer is, nevertheless, 
provided financing by the finance provider or intermediary. It would appear that this arrangement 
would not be captured by the proposed scope of the guidance, as specified in proposed paragraph 
ASC 405-50-15-2(c), because the supplier does not have the option to request early payment.  

We believe such an arrangement should be in the scope of the proposed disclosure requirements. 
Therefore, we suggest that the characteristic described in proposed paragraph ASC 405-50-15-2(c) 
be expanded to include circumstances where the buyer has the option to reimburse the finance 
provider or intermediary at a date subsequent to the date the finance provider or intermediary pays 
the supplier pursuant to the terms of the supplier’s invoice. 

We further observe that paragraph 15 of the proposal’s Background Information and Basis for 
Conclusions (BC15) includes examples of arrangements that the Board would exclude from the scope 
of the guidance (e.g., traditional credit cards, normal factoring arrangements). We suggest that the 
Board include these examples of arrangements that it considers to be outside of the scope in the 
guidance rather than just in the Basis for Conclusions.  

Question 4: Should an entity be required to disclose the rollforward of obligations outstanding at 
the end of the reporting period that the entity has confirmed as valid to the finance provider or 
intermediary under a supplier finance program (see paragraph 405-50-50-3(b)(2))?  

a. For investors and other financial statement users, would that rollforward provide decision-useful 
information? If so, how would that information be used and for what purpose? Please provide 
specific examples of what calculations would be done and how that information could influence 
investment and capital allocation decisions.  

b. For preparers and practitioners, what are the incremental cost and operability concerns with 
disclosing the rollforward in comparison with the cost of disclosing only the outstanding 
confirmed amount? Please be specific and explain the nature, significance, and frequency (one 
time or recurring) of the incremental cost. 

We believe that preparers are in a better position to comment on the incremental cost and operability 
concerns of providing the information required for the rollforward in comparison with the cost of 
disclosing only the outstanding confirmed amount. To the extent that this information can be gathered 
by preparers, we do not expect the proposed disclosures to result in a significant increase in the overall 
cost of the audit. 
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Question 5: The proposed disclosure guidance allows an entity that uses more than one supplier 
finance program to aggregate disclosures, so long as useful information is not obscured by the 
aggregation of programs with substantially different characteristics. Is that proposed disclosure 
guidance understandable and operable or is additional guidance needed to distinguish characteristics 
that would be considered substantially different? If so, please explain what information would be 
useful for investors and other financial statement users to differentiate between substantially 
different supplier finance programs and how that information would be used. 

We generally support the proposed guidance in ASC 405-50-50-2 that would allow buyers that use 
more than one supplier finance program to aggregate disclosures, but we recommend that the Board 
clarify what “substantially different” means by providing the characteristics of programs that could be 
considered “substantially different,” such as: 

► Different intermediaries (counterparties) used 

► Different fee arrangements (even when using one finance provider or intermediary) that may 
signify that different services are being performed by the finance provider or intermediary 

► Geographical differences between programs (e.g., domestic versus international) 

Question 6: Are the proposed disclosure requirements operable and auditable in terms of systems, 
internal controls, or other similar considerations related to the required information? If not, please 
explain which proposed disclosure requirements would pose operability or auditability issues and why. 

We do not foresee issues related to auditing the information that would be required under the proposed 
guidance. We defer to preparers to comment on their ability to gather the required information in a 
cost-beneficial manner, especially historical information needed to implement the proposed guidance 
on a retrospective basis.  

Question 7: Would any of the proposed disclosures require special consideration for entities other 
than public business entities? If so, please explain which proposed disclosures would require special 
consideration and why. 

In our view, there are no proposed disclosures that would require special consideration for entities 
other than public business entities. 
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Question 8: Should an entity be required to disclose the outstanding confirmed amount and the 
rollforward of those obligations at each interim reporting period, or should it be required to provide 
such quantitative disclosures only in an interim reporting period when, as determined by the entity, 
a significant event or transaction related to the programs has occurred that has a material effect on 
the entity (consistent with the proposed principle in Topic 270, Interim Reporting)? Please explain 
your position. 

a. For investors and other financial statement users, would requiring that disclosures be provided 
each interim period (in addition to annual periods) provide more decision-useful information than 
requiring that disclosures be provided upon the occurrence of a significant event or transaction 
related to the programs that has a material effect on the entity? If so, how would those additional 
interim disclosures be used? Please provide specific examples, including what calculations would 
be done and how that information could influence investment and capital allocation decisions. 

b. For preparers and practitioners, would requiring that disclosures be provided each interim period 
(in addition to annual periods) add more cost than requiring that disclosures be provided on an 
interim basis upon the occurrence of a significant event or transaction related to the programs 
that has a material effect on the entity? Please be specific and explain the nature, significance, 
and frequency (one time or recurring) of the incremental cost. 

With respect to Question 8(a), we believe that users are in a better position to respond to this question. 

With respect to Question 8(b), see our response to Question 4 regarding our views on incremental 
audit costs that would stem from the proposed disclosures. Similar to that response, if the proposed 
disclosures are required on an interim basis, we do not expect there to a significant increase in the 
overall cost of the audit. 

Question 9: In the period of initial application, should all the proposed disclosure requirements be 
implemented on a retrospective basis for each balance sheet date presented? If not, please explain 
which proposed disclosure requirements should be implemented on a prospective basis and why. 

It is possible that some entities may not have the information required for the rollforward and would 
need to put in place processes to obtain that information and subject it to proper internal controls. 
Other entities may have the required information but may not have subjected it to internal controls. To 
address these issues and reduce the cost of implementation, we believe the FASB should give entities 
a choice of applying the disclosure requirements on a prospective basis.  

If the Board ultimately decides to require this information on a retrospective basis, it should provide 
entities with sufficient time to gather the necessary information and implement sufficient controls. 

Question 10: How much time would be needed to implement the proposed amendments? Should 
entities other than public business entities be provided an additional year to implement the 
proposed amendments? If so, please explain why. 

We believe that preparers are in a better position to respond to this question. 


